مقالات مشاور تامین اجتماعی
واحد های اجرایی درمانی و بیمارستانی
واحد های اجرایی درمانی و بیمارستانی
در استان ها اجرای برنامه ها و تعهدات درمانی به عهده مدیریت های درمان استان ها و واحدهای تابعه مربوطه از جمله بیمارستان ها ، دی کلینیک ها ، پلی کلینیک ها (درمان مستقیم ) و دفاتر رسیدگی به اسناد پزشکی (درمان غیرمستقیم ) می باشد .
الف ) درمان مستقیم :
- بیمارستان :
واحد ارائه دهنده خدمات درمانی (سرپایی – بستری ) که وظیفه درمان تخصصی بیماران را به عهده دارد، دارای تخت بستری با تجهیزات و خدمات عمومی ، پزشک لازم، اورژانس و حداقل دو بخش داخلی و جراحی همراه با گروه پزشکان متخصص ، پیراپزشک و مشاغل پشتیبانی است.
از نظر نوع وظیفه بیمارستان به سه نوع قابل تفکیک است:
١- بیمارستان «عمومی» :
بیمارستانی می باشد که حداقل دارای چهار بخش اصلی : داخلی، اطفال ، زنان و زایمان و جراحی عمومی باشد، عمدتاً در شهرها و مراکز استانها استقرار یافته اند.
٢- بیمارستان « تخصصی» :
بیمارستانی می باشد که علاوه بر دارابودن چهار بخش اصلی بخش های تخصصی اورتوپدی ، ارولوژی ، چشم ، گوش، حلق و بینی و … را دارا باشد، در مراکز استانها استقرار دارند.
٣- بیمارستان «فوق تخصصی » :
بیمارستانی می باشد که علاوه بر دارابودن بخش های اصلی و تخصصی دارای بخش های فوق تخصصی مراقبت های ویژه ICU و CCU باشد و عمدتاً در شهرهای بزرگ مانند : تهران ، تبریز ، اصفهان و مشهد استقرار دارند .
- دی کلینیک :
واحد ارائه دهنده خدمات جراحی های محدود (جراحی های عمومی ، اورولوژی ، اورتوپدی ، زنان و زایمان ، جراحی اطفال ، گوش، حلق و بینی ، جراحی های ترمیمی و جراحی های چشم) که مدت بستری در طول روز می باشد واستقرار آن مستلزم عقد قرارداد با نزدیکترین بیمارستان حوزه فعالیت است .
هدف از تأسیس واحد مزبور :
١. ممانعت از تحمیل هزینه سنگین به بیمار
٢. حذف حتی المقدور مخارج و هتلینگ
٣. ترخیص هرچه سریعتر بیمار
٤. عدم اشغال تخت بیمارستانی برای اعمال جراحی های بزرگ
٥. کاهش مراجعین بستری به بیمارستان
- درمانگاه :
واحدارائه دهنده خدمات پزشکی می باشد که به دوصورت خدمات پزشکی عمومی وتخصصی به شرح زیر است :
١. درمانگاه تخصصی ( پلی کلینیک ) :
واحد ارائه دهنده خدمات تخصصی سرپایی و دندانپزشکی و تشخیص طبی به بیماران می باشد .
٢. درمانگاه عمومی :
واحد ارائه دهنده خدمات پزشکی عمومی و پیراپزشکی بیماران سرپایی که به دو صورت وابسته (بودجه و اعتبارات ) به بیمارستان ، یا مستقل هستند .
حوزه های مستقر در بیمارستان حسب وظیفه به شرح زیرشد :
- اورژانس :
واحد ارائه دهنده خدمات درمانی فوری به مراجعین در شبانه روز و ایام تعطیل می باشد و هیچ بیمارستانی نباید فاقد بخش اورژانس باشد .
– خدمات پرستاری – خدمات آزمایشگاهی
– خدمات رادیولوژی – خدمات داروخانه
– خدمات فیزیوتراپی – پذیرش اطلاعات و مدارک پزشکی و آمار
– تغذیه – کتابخانه ، مهدکودک و مددکاری
– حسابداری – امور اداری
– انبار – تدارکات
– تأسیسات – لنژری
– نقلیه – خدمات
ب ) درمان غیرمستقیم :
دفاتر رسیدگی به اسناد پزشکی :
با توجه به ارائه تعهدات درمانی در بخش درمان غیرمستقیم از طریق عقد قرارداد ، سازمان تأمین اجتماعی طبق ماده یازده قانون مکلف می باشد، برای عقد قرارداد خدمات پزشکان و مؤسسات درمانی تشخیص بخش دولتی و خصوصی و همچنین بر اساس مدارک و اسناد پزشکی مشمولین تأمین اجتماعی ، دفاتر رسیدگی به اسناد پزشکی در تهران، استان ها و شهرستان هایی که نیاز باشد ایجاد می نماید . لذا در قالب ماده یازده و بر اساس ساختار و وظایف مورد نظر بیست و نه دفتر، رسیدگی به اسناد پزشکی در سراسر کشور، امور مربوط به درمان غیرمستقیم را عهده دار می باشند.